Acest articol își propune să descrie pe scurt principalele cauze ale inechităților ce apar la nivel național în rândul categoriilor defavorizate, cu precădere vom discuta despre viața reală a persoanelor cu dizabilități din România, cuprinsă general între Injustețe și Supraprotecție.
Viața persoanelor cu dizabilități din România manifestă o vizibilă vulnerabilitate în comparație cu viața persoanelor valide.
Evoluția vieții socio-profesionale și nevoia de dobândire a unui nivel de independență sau demnitate publică, reprezintă o parte importantă din agenda zilnică a oricărui individ.
Persoanele cu dizabilități, condiționate de diverși factori suplimentari, au o nevoie specifică de justețe la nivel legislativ, instituțional, corporatist, în rândul organizațiilor cu funcții de reprezentare dar și de o serie de alte soluții privind rezolvarea nevoilor practice.
Viața publică a unei persoane cu dizabilități este influențată în mod direct de evoluția următoarelor domenii:
- Sănătate Publică;
- Educație;
- Politici privind accesul;
- Politici privind protecția împotrivă discriminării;
- Nivelul de informare publică (cu privire la dizabilitate în general);
- Responsabilitate, nevoia de măsuri coercitive și nivel de cultură generală;
- Politici economice adaptate nevoilor specifice pe care le au aceste
- persoane;
- Nivelul scăzut de colaborare între cei 4 poli : Instituții Publice, Marii Angajatori, Asociațiile de persoane cu dizabilități și Familiile persoanelor cu dizabilități.
Iată de câte domenii publice depinde evoluția socio-profesională a persoanelor cu dizabilități.
Lipsa meritocratiei, nivelul de corupție, incompetența, discriminarea sau incultura din toate domeniile publice enumerate mai sus determină în mod direct nivelul real de trai și șansele de evoluție reală a persoanelor cu dizabilități în cadrul societății.